در این روزها با پیشرفت صنعت و بلندتر شدن ساختمان ها آسانسور وسیله ای مهم و اساسی است. برای جابجایی راحت بین طبقات، آسانسور بسیار مفید و کاربردی است. آسانسور با کارایی خاصی که دارد، توانسته است بر قیمت خانه های آسانسوردار بسیار مؤثر باشد. به نحوی که قیمت منازل دارای آسانسور بیشتر از منازل بدون آسانسور است. آسانسور پس از ساخته شدن ساختمان های بلند مرتبه، بسیار کاربردی شد. به طوری که حتی دلیلی بر استفاده مفید از همه این ساختمان های بلندمرتبه شد. ما در این مطلب در بررسی مفهوم این مسئله که آسانسور چگونه کار می کند برای شما توضیح مختصری را آورده ایم.
آسانسور یک اتاقک دارد و در میان حداقل دو ریل راهنما که دارای جنس سختی هستند و عمودی قرار دارند، حرکت می کند. آسانسور دارای قطعات مهمی مانند ریل، موتور، تابلو فرمان و کابین آسانسور است. آسانسور دارای انواع مختلفی است که بنا بر کاربردهای متفاوت دارای شکل ظاهری و اندازه های متفاوتی است. همه این انواع آسانسورها در داشتن کابین، حرکت عمودی و متوقف شدن در ایستگاه های مختلف شبیه هم هستند.
نحوه کار کردن آسانسورها به طور کلی شبیه به سیستم قرقره است. سیستم قرقره برای برداشتن آب از چاه مورد استفاده بود. این سیستم از یک سطل، طناب و قرقره تشکیل می شد. آسانسورهای این روزها نیز قوانین همین سیستم را دارند. اما تفاوت اصلی بین این دو مورد این است که سیستم قرقره به صورت دستی کار می کند اما سیستم آسانسور دارای مکانیزم پیچیده ای برای کنترل آسانسور است.
آسانسور های کششی
آسانسور کششی یک مدل قدیمی از آسانسورها است. این آسانسور قدیمی ترین و پراستفاده ترین آنها است. شما می توانید از آسانسورهای کششی در محیط های تجاری یا منازل استفاده کنید. کارکرد این نوع آسانسور به وسیله قرقره های بزرگ، وزنه های تعادل و کابل است. برای بلند کردن کابین که به وسیله چندین سیم بکسل به وزنه تعادل وصل هستند کمک می گیرند.
این آسانسورها به وسیله گیربکس و الکتروموتور کار می کنند. حرکت آسانسور کششی به کمک اصطکاک بین سیم بکسل و شیار فلکه کششی در زمان چرخش آن به وسیله سیستم محرک به وجود می آید. برای استفاده از آسانسورهای کششی باید مرتبا سیم بکسل چک شود که جلوی اتفاقات احتمالی و سقوط کابین گرفته شود.
روش کار آسانسورهای کششی برای بالا و پایین آمدن آسانسور به کمک نیروی اصطکاک است. این نیروی اصطکاک در واقع بین سیم بکسل ها و فلکه کششی ایجاد می شود.
حتما در هنگام استفاده از آسانسورهای کششی باید به ظرفیت مجاز بار در هر مرتبه استفاده، توجه کنید. دلیل این نکته این است که در زمان استفاده با بیشتر از ظرفیت آسانسور، آن از حرکت می ایستد. دلیل حرکت نکردن به این صورت است که اگر اختلاف میان وزنه آسانسور و وزن کابین به اضافه نصف ظرفیت درون کابین شود، دیگر در بین فلکه کششی و سیم بکسل اصطکاکی ایجاد نمی شود و در نتیجه آسانسور قادر به حرکت نیست.
انواع آسانسور کششی
- آسانسور کششی گیربکس دار
این نوع آسانسور دارای یک گیربکس متصل به موتور است. این گیربکس چرخی که طناب ها را حرکت می دهد را می چرخاند. آسانسور گیربکس دار توانایی حرکت با سرعت بیشتر از ۵۰۰ فوت در دقیقه را دارند.
- آسانسور کششی گیرلس
این نوع آسانسور گیرلس با داشتن چرخ یا فلکه ای بسیار بزرگ مستقیماً به موتور متصل هستند. سرعت این آسانسور بیشتر از ۲۰۰۰ فوت بر ثانیه است.
- آسانسور بدون موتورخانه یا آسانسور روملس
نام دیگر این آسانسورها MRL است. موتور این نوع آسانسور کششی در درون چاهک قرار می گیرد.
معرفی آسانسور هیدرولیک
این نوع از آسانسور یکی از انواع آسانسورهای مدرن و لوکس است. کار کردن آسانسور هیدرولیک به کمک نیروی فشار روغن است. این آسانسور از اجزای موتور الکتریکی، پمپ فشار روغن و جک هیدرولیک تشکیل شده است. همه این اجزاء در زیر کابین یا همان چاهک آسانسور قرار می گیرند. این آسانسور از ایمنی بالایی برخوردار است و دلیل آن استفاده از جک هیدرولیک است. این آسانسور در موارد ترکیدگی سیلندر و یا پارگی شلنگ نیز امکان سقوط کابین را ندارد.
آسانسور هیدرولیکی به وسیله پمپ الکترونیکی که روغن را به درون سیلندری که دارای فشار بیشتری است، هل می دهد. این باعث می شود که پیستون حرکت کند و آسانسور را به طرف بالا حرکت دهد. استفاده از این نوع آسانسورها برای ساختمان های کم ارتفاع در حدود ۲ تا ۸ طبقه مناسب است. بیشترین سرعت این آسانسور یک متر بر ثانیه است.
از جمله مهمترین مزیت های آسانسور هیدرولیک
استهلاک بسیار پایین، نرمی در هنگام حرکت، توانایی در جابه جا کردن بارهای بسیار سنگین حتی تا ۵۰ تن، عدم نیاز به موتورخانه در پشت بام و داشتن امنیت بسیار زیاد در زمان وقوع زلزله
انواع آسانسور هیدرولیک
مستقیم: اگر انتقال نیرو از طرف جک به کابین بدون هیچ واسطه ای انجام شود، به آن مستقیم می گویند.
غیرمستقیم: در این مورد نیروی محرکه جک به وسیله فلکه ها و سیم بکسل به کابین انتقال میابد. بنابراین به طول جک های کمتری احتیاج است و عمومأ در بغل کابین نصب می گردد.
آسانسور کارگاهی
درون کارخانه ها و یا مراکز کارگاهی حجم کاری بالایی دارند و در نتیجه با کم بودن فضای کاری مواجه می شوند. بنابراین لازم است که برخی از تجهیزات و مصالح را در ارتفاع بالاتر قرار دهند. آسانسورهای کارگاهی گزینه بسیار کارآمد و کاربردی در این مواقع است. این آسانسورها همچنین در کارگاه ها، ساختمان های در حال ساخت، سکوهای نفتی، پالایشگاه ها، پتروشیمی ها و سدها بیار کارآمد هستند.
آسانسورهای کارگاهی در زمان حمل افراد و بار بسیار قابل استفاده هستند. همچنین در فرآیند ساخت وساز نیز بسیار کمک کننده هستند. این نوع از آسانسور دارای مکانیزم حرکت متفاوتی است اما عملکرد کاملاً مشابهی دارد. در محیط های آپارتمانی قابل استفاده هستند و ظرفیت، ایمنی و ظاهر متفاوتی دارند. این نوع از آسانسورها عموما دارای یک موتور الکتریکی به عنوان نیروی محرکه است که حرکت عمودی ایجاد شود.
آسانسور وینچی
این آسانسور به وسیله زنجیر یا طناب فولادی آویزان است. علاوه بر نیروی گرانش نیروی اصطکاک نیز به آن وارد می شود. این آسانسورها دارای قاب وزنه ای نیز نیستند.
آسانسور مغناطیسی
آسانسور مغناطیسی دارای ریل ها و تجهیزات متصل شده به دیوار چاه آسانسور است. این تجهیزات با مغناطیس دائمی در چاه آسانسور نقش استاتور موتور را دارد و کابین آسانسور مانند نقش روتور است. زمانی که جریان برق به استاتور متصل می شود، میدان مغناطیسی را ایجاد می کند و به روتور نیز القا می شود. سپس میدان مغناطیسی در نقاطی قطع می شود و جریان برق به وسیله سیم پیچی های استاتور القا می گردد. در آخر سیم پیچی های موجود بر روی روتور باردار می شوند و کابین به حرکت در می آید.
به این صورت آسانسور مغناطیسی اجزای کابل فولادی، وزنه تعادل، موتورخانه و… را ندارد. اما این آسانسور بسیار ایمن تر از سایر آسانسورهای معمولی است اما قیمت گرانتری نیز دارد.
آسانسور پنوماتیک
از این مدل آسانسور می توانید در منازل دوبلکس استفاده کنید. اما بیشترین طبقه برای استفاده از این آسانسور، ۴ طبقه است. این آسانسورها نیازی به چاه آسانسور یا اتاق موتورخانه ندارند. برق مورد نیاز آنها برق تک فاز است در نتیجه خطر برق گرفتگی بسیار کمتر است. برای جابه جایی افراد یا وسیله، محدودیت وزن دارد و می تواند حداکثر وزن ۲۴۰ کیلوگرم را جابه جا کند.
آسانسورهای پنوماتیک به کمک سیستم وکیوم کار می کند. محفظه استوانه ای آسانسور به صورت وکیوم کار می کند و از هیچ راهی به جز محفظه بالای آسانسور، اجازه عبور هوا وجود ندارد. موتور هوا را از مسیر محفظه بالای آسانسور خارج می نماید و به این طریق خلأ ایجاد می کند. این خلأ ایجاد شده باعث حرکت آسانسور به سمت بالا می شود. زمانی که محفظه بالای کابین آسانسور باز می شود هوا به درون بالای کابین وارد می شود. سپس آسانسور به حرکت در می آید و به سمت پایین حرکت می کند.
اگر در زمینه ی آسانسور چگونه کار می کند سوالاتی داشتید میتوانید از طریق نظرات همین صفحه یا همینطور از طریق تماس با ما با تیمپشتیبانی behsavaran در میان بگذارید ما نیز سعی خواهیم کرد در کمترین زمان ممکن پاسخ گوی شما عزیزان باشیم.