ریل آسانسور یکی از قطعات مهم آسانسور است که در همان مراحل ابتدایی نصب آسانسور مورد استفاده قرار می گیرد. دارای وظایف هدایت کابین و حفظ تعادل در جهت عمودی آن است. جنس ریل های آسانسور از فولاد است و آنها عموما دارای مقطع های T شکل و اندازه های متفاوت هستند. روش های نهایی ساخت این ریل ها توسط یکی از دو روش ماشین کاری و یا کشش سرد است. وظایف این ریل ها هدایت کابین و ایجاد وزنه تعادل است.
درباره ریل آسانسور
ریل آسانسور یا همان ریل راهنما به عنوان یکی از قطعات مهم آسانسور است. این ریل در داخل چاه آسانسور قرار دارد و از جمله نخستین تجهیزات آسانسور است. ریل در آسانسور برای جلوگیری از انحراف آن از مسیر و حرکت کردن مستقیم آن، مورد استفاده قرار می گیرد.
وظایف ریل های آسانسور شامل موارد زیر است:
- هدایت کردن کابین در جهت عمودی چاه آسانسور
- هدایت کردن وزنه تعادل آسانسور در جهت عمودی
- مهار کردن آسانسور در زمان فعال شدن پاراشوت یا همان ترمز ایمن
- جلوگیری از تکانه های کابین آسانسور در زمان ورود نیروهایی که خارج از مرکز کابین
- کاهش دادن ارتعاشات افقی در وزنه تعادل و کابین آسانسور
بررسی دو روش ماشین کاری و کشش سرد در تولید ریل
ریل آسانسور از قطعات اسکلت آسانسور و قطعات اصلی آن است. شمش فولادی ابتدا در فرایند نورد، شکل سپری به خود می گیرد. روش ماشین کاری و یا کشش سرد مرحله نهایی در ساخت و تولید ریل آسانسور هستند و محصول نهایی را می سازند. این دو روش در مرحله پایانی، در دمای محیط انجام می شوند.
در روش کشش سرد که دارای ضخامت مواد خام نورد شده متفاوت هستند. افزایش مقاومت کششی و فشاری در ریل به وجود می آید. در این روش در اثر فشار و تغییر ساختار مولکولی، ناهمواری و برجستگی های زیادی روی ریل ایجاد می شود. در نتیجه این ناهمواری ها، ریل ها برای سرعت های پایین تر بهتر و مناسب تر هستند. این روش سرعت فرایند بالایی دارد. همچنین برای ارتفاعات کمتر مناسب تر است و مقرون به صرفه تر نیز هستند.
در روش ماشین کاری ریل ها برای استفاده در سرعت های بالا تر مورد استفاده قرار می گیرند. در این روش بعد از نصب ریل، برای حرکت نرم و راحت کابین، لایه هایی از روی ریل برداشته می شوند. برای این کار از شمش فولادی که بین دو غلتک عبور می کند برای ساخت آن استفاده می شود.
ریل استاندارد
طبق این استاندارد، ریل آسانسور می تواند به روش های کشش سرد یا ماشین کاری، توسط تولیدکنندگان تولید شود. در شیوه ساخت ماشین کاری، برای صیقلی و صاف شدن کامل سطح ریل ها، پس از فرایند نورد لایه هایی را به کمک ماشین کاری از سطح ریل ها جدا می کنند. در مورد ریل های با داشتن سطح مقطع بالا، از روش ماشین کاری استفاده می کنند.
استاندارد بین المللی ISO 7465 اساس تولید ریل های آسانسور است. در روش ماشین کاری از فولاد 430B استفاده می کنند و برای کشش سرد فولاد 360B مناسب تر است. همچنین در این استاندارد مقاومت ریل های مقطع T باید بین حداقل 370 و حداکثر530 نیوتن بر مترمربع باشد.
برای نامگذاری ریل ها از پسوندهای زیر استفاده می شود:
- اگر ریل ها به روش ماشین کاری ساخته شوند و کاربرد آنها برای سرعت های بیشتر از 1.6 باشد دارای پسوند B
- اگر ریل ها به روش کشش سرد ساخته شوند و در سرعت های معمولی مورد استفاده قرار گیرند دارای پسوند A
- اگر به روش ماشین کاری ساخته شوند و مورد استفاده در سرعت بالا باشند دارای پسوند BE
وظایف و ویژگی های ریل آسانسور
ریل آسانسور حرکت آن را در جهت عمودی رهبری می کند. این ریل همچنین علاوه بر هدایت کابین، وزنه تعادل آن نیز هست. جلوی لرزش بی دلیل را می گیرد و حرکت افقی کابین را نیز محدود می کند. کابین آسانسور را در زمان فعال شدن سیستم پاراشوت یا همان ترمز ایمن، مهار می کند.
همان گونه که از اهمیت وظیفه ریل های آسانسور گفته شد، این قطعه ویژگی ها و مزایایی را نیز دارد. ریل ها معمولا ۵ متر هستند. به طوری که دارای چهار سوراخ در ابتدا و انتهای آنها، برای اتصال ریل ها به یکدیگر هستند. برای اتصال ریل از هشت عدد پیچ و یک پشت بند دارای ضخامت یکسان با ریل ها، استفاده می شود. برای ساختن ریل، جنس آنها باید از فولاد مرغوب باشد تا بتواند وظایف هدایت و راهبری کابین و وزنه تعادل را انجام دهد.
از دیگر ویژگی های ریل های آسانسور طول آن است که در هنگام نصب اهمیت خاصی دارد. شاخه های دارای طول پنج متر از دید صنعت گران بهینه است. البته لازم است بدانید که وزن ریل ها با طول و ضخامت آنها مستقیما در ارتباط است. ریل های دارای طول پنج متر، برای طراحی اکثر آسانسورها انتخاب می شوند. برای حفظ تعادل آسانسور، نصب مستقیم و شاقول ریل اهمیت خاصی دارد. این خود دلیلی است برای انتخاب شاخه های پنج متری در بررسی کردن صاف و موازی بودن ریل ها.
اگر در زمینه ی بررسی ریل آسانسور سوالاتی داشتید میتوانید از طریق نظرات همین صفحه یا همینطور از طریق تماس با ما با تیم پشتیبانی behsavaran در میان بگذارید ما نیز سعی خواهیم کرد در کمترین زمان ممکن پاسخ گوی شما عزیزان باشیم.